Iedereen heeft tandplak (ook wel tandplaque genoemd). Tandplak is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën op je tanden. Het verwijderen van tandplak is ontzettend belangrijk om tandsteen te voorkomen en mondproblemen tegen te gaan.
Tandplak is een zacht, kleverig en nauwelijks zichtbare laag op je tanden en kiezen. Tandplak wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Je hebt dus dagelijks met tandplak te maken.
Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven. De bacteriën in tandplak zetten de suikers uit je eten en drinken bovendien om in zuren die je tandglazuur aantasten. Dat kan gaatjes en tanderosie veroorzaken.
Tandplak bevindt zich in heel je gebit. Zowel aan de voor- als achterkant van je tanden en kiezen en ertussen. Omdat tandplak dezelfde kleur heeft als je tanden, is het met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Tandplak is daarom soms lastig om te verwijderen.
Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het hard, verkalkt het en verandert het zo in tandsteen. Tandsteen komt het meest voor tussen de tanden en kiezen en op andere moeilijk bereikbare plekken tijdens het poetsen.
Tandplak is de veroorzaker van de meeste mondproblemen. Denk aan gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees, parodontitis, tanderosie en een slechte adem. Het is daarom essentieel om tandplak iedere dag grondig te verwijderen.
Iedereen heeft dagelijks te maken met tandplak. We eten en drinken immers allemaal. Tandplak kun je daarom niet voorkomen. Maar je moet tandplak natuurlijk wel verwijderen om gebitsproblemen te voorkomen. Daarover hieronder meer.
Tandsteen kun je wél voorkomen. Tandsteen is namelijk tandplak die hard is geworden. Door minimaal 2x per dag goed te poetsen – ook op de moeilijk bereikbare plekken- kun je tandsteen voorkomen. Flossen helpt ook goed tegen tandsteen.
Tandplak voorkomen is dus niet mogelijk. Iedereen die eet en drinkt krijgt tandplak. Om mondproblemen door tandplak te voorkomen, is het ontzettend belangrijk om tandplak te verwijderen. Hoe kun je tandplak verwijderen?
Het vervelende van tandplak is echter dat het zich júist ophoopt op plekken waar je met de tandenborstel maar moeilijk bij komt.
Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken, is het goed om één keer per dag te reinigen met een flosdraad, tandenstoker of rager. Als aanvulling kun je spoelen met een mondwater en de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper.
Tandplak is met het blote oog nauwelijks te zien. Om inzichtelijk te krijgen hoeveel tandplak er achterblijft in je mond bestaan er zogeheten tandplakverklikkers. Dit is een kleurstoftablet waarmee tandplak even zichtbaar wordt.
Breng regelmatig een bezoekje aan de mondhygiënist. Zij voert een gebitsreiniging uit waarbij tandplak verwijderd wordt voordat tandsteen en andere gebitsproblemen ontstaan.
Wanneer tandplak te lang blijft zitten, wordt het hard en heet het tandsteen. Tandsteen kun je niet zelf verwijderen! Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een mondhygiënist.