Bij tanderosie wordt het tandglazuur aangetast en opgelost door zuren uit voeding, dranken of maagzuur. Tanderosie is dus de slijtage van je tanden door het oplossen van het tandglazuur. Tanderosie is iets om heel serieus te nemen. Tandglazuur kan namelijk op den duur helemaal verdwijnen en komt dan niet meer terug.
Zuren in voedingsmiddelen
Tanderosie is het oplossen van het oppervlak door zuren uit eten en drinken of zuur uit de maag. Het oppervlak kan hierdoor zacht worden, waardoor gebitsslijtage wordt bevorderd. Dat frisdrank slecht is, is geen nieuws meer, maar ook in sapjes is citroen- of appelzuur toegevoegd en in vruchtensappen zoals (sinaas)appelsap zit ook zuur dat wordt verdoezeld door nóg meer suiker dat er in zit, waardoor het zoet smaakt en je het niet in de gaten hebt dat het eigenlijk heel zuur is. En hoewel in lightdranken geen of weinig suiker zit, zijn ze wel degelijk zuur.
Je wilt gezond eten, dus is fruit een logische keuze. Het is echter goed om te weten dat in fruit (met name citrusvruchten) veel zuren zitten, dus ook in appelstroop of jam. Ga bewust om met deze voedingsmiddelen en eet/drink ze met mate.
Het gevaar bij veel dranken is dat je de zuurgraad niet meteen merkt omdat deze verborgen wordt door verborgen, toegevoegde suikers en zoetstoffen. Drink bij voorkeur water, melk of thee zonder suiker.
Eet- en drinkgewoonten
Niet alleen de hoeveelheid zuur in eten of drinken speelt een rol in de slijtage van je tandglazuur, ook de manier waarop je eet of drinkt kan grote invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan het aantal eetmomenten per dag. Hoe meer zure tussendoortjes, hoe meer kansen om schade aan te richten en hoe minder tijd je speeksel heeft om de mond te neutraliseren. Probeer het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag: drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.
Een ander aspect is hoe lang je een slokje drinken in je mond houdt. Sommige mensen ‘spoelen’ frisdrank door hun mond tot de prik eraf is en dat is erg schadelijk voor het gebit omdat je tanden op deze manier lang in aanraking komen met de suikers.
Maagzuur of medicijnen
Wanneer maagzuur omhoog komt door overgeven of oprispingen, komen de zuren in aanraking met je tanden en kiezen, wat slijtage van het tandglazuur veroorzaakt. Vooral mensen met spijsverteringsklachten of een eetstoornis hebben last van tanderosie door maagzuur.
Het innemen van medicijnen kan ook invloed hebben op je tandglazuur. Enerzijds bevatten sommige medicijnen veel zuur van zichzelf, zoals aspirine en vitamine C. Anderzijds hebben sommige medicijnen invloed op de speekselproductie. Speeksel neutraliseert de mond na een zuuraanval en beschermt het gebit tegen tanderosie. Wanneer je vaak medicijnen slikt die de speekselproductie remmen, kan dat het tandglazuur aantasten.
Tanderosie is in het beginstadium lastig te herkennen en wordt vaak vastgesteld tijdens een gebitscontrole door een mondhygiënist. Wanneer je tanderosie zelf kunt waarnemen of voelen, is het probleem eigenlijk al in een vergevorderd stadium. Bij tanderosie kan het nuttigen van koud of juist warm eten of drinken gevoeligheid veroorzaken omdat je glazuur steeds dunner wordt. Bovendien worden de snijranden van je tanden dunner, waardoor je tanden van vorm kunnen veranderen en doorzichtiger (en dus geler) kunnen worden.
Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
Let daarnaast op je voeding en zorg dat je niet te veel suikers en zuren binnenkrijgt. Om tanderosie in een vroeg stadium te kunnen vaststellen, is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist erg belangrijk. Zij staan immers voor preventieve mondzorg!
Wanneer het glazuur eenmaal is aangetast door zuren zal de mondhygiënist het gebit herstellen met witte vullingen (composiet) en bij ernstig aangetaste tanden kan een behandeling met inlays, kronen of facings nodig zijn.