Je wilt niet dat je kind bekend staat om zijn slechte adem. Met scheve blikken en misschien wel pesterijen tot gevolg. Een stinkende adem is meestal het gevolg van een slechte gebitsverzorging, maar kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen! Verwaarloos een slechte adem bij je baby of kind dus niet.
We horen het regelmatig. Bezorgde ouders die naar ons toe komen dat hun baby of kind uit de mond stinkt.
Een slechte adem bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken.
Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind.
Te veel bacteriën achter op de tong kunnen ook gaan stinken. Zij vormen een wit-geel laagje op de tong, wat tongbeslag heet.
Verwaarloos een slechte adem bij je kind niet. Het kan namelijk wijzen op gezondheidsklachten zoals problemen met de keel- of neusamandelen. Daarom is, naast een bezoek aan de mondhygiënist, een afspraak met de huisarts noodzakelijk. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een KNO-arts.
Wanneer de vieze adem van je kind aan de amandelen blijkt te liggen, kan het zijn dat deze verwijderd moeten worden.
Is je kind verkouden? Dan hopen zich ook extra bacteriën op in de mond en neus. Dan is de stinkende adem in de meeste gevallen tijdelijk van aard.
Een stinkende adem bij je kinderen wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Een goede mondhygiëne is dan essentieel.
Goed poetsen is erg belangrijk en moet al gebeuren vanaf de eerste babytandjes. Poets tot je kind twee jaar oud is minimaal één keer per dag. Is je kind 2 jaar of ouder? Poets dan twee keer per dag.
Tip: leer je kind dat het verzorgen van de mond belangrijk is. En dat het een terugkomend dagelijks ritueel is.
Wanneer poetsen alleen niet voldoende blijkt, kun je ook voorzichtig de ruimte tussen tanden en kiezen van je kind reinigen. Bijvoorbeeld met behulp van flosdraad, een tandenstoker of rager. Omdat dit bij een kind wat lastiger is dan bij volwassenen, kan een mondhygiënist je uitleggen hoe je dit het best kunt doen bij je kind.
Omdat bij tandenpoetsen de nadruk vaak op de tanden ligt, wordt de tong nogal eens vergeten. Dit terwijl de tong een broedplaats is voor bacteriën. Bij te veel bacteriën op je tong ontstaat tongbeslag. Je kind heeft dan een geel of wit-geel laagje op de tong.
Je kunt speciale tongreinigers kopen waarmee je de bacteriën van de tong van je kind kunt schrapen. Vind je kind dit eng? Dan kun je ook proberen voorzichtig de tong van je kind te poetsen met een tandenborstel.
Een mondhygiënist kan je tips en poetsinstructies geven en samen met je oefenen.