Wist je dat je met tandenpoetsen alleen maar 40% van je gebit reinigt?

Reinigen tussen je tanden en kiezen

Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk bereikbare plekken in je mond. Vervelend, want voor de verwijdering van tandplak en bacteriën is dit essentieel! Hoe kun je dan wel reinigen tussen je tanden en kiezen? Ragen, stoken of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden.

Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.

Hoe reinig ik tussen mijn tanden en kiezen?

Wanneer je je tanden gaat stoken, ragen of flossen, is het belangrijk dat je dat op een juiste manier doet. Verkeerd gebruik van tandenstokers, flosdraad of ragers kan schade aanrichten.

Een mondhygiënist kan je tips geven en laten zien hoe je een tandenstoker, rager of flosdraad op de juiste manier gebruikt. Omdat niet alle tanden even ver uit elkaar staan, kan het soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

Hieronder zetten we alvast wat tips voor ragen, stoken en flossen voor je op een rijtje.

Tanden stoken

Een tandenstoker is vaak driehoekig van vorm en kan daarom prima gebruikt worden op plaatsen waar iets meer ruimte tussen de tanden en kiezen zit. Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet. Een cocktailprikker is dus niet geschikt om je tanden te stoken!

Tandenstokers gebruiken: hoe werkt het?

  • Maak de tandenstoker nat onder de kraan of met speeksel zodat deze zacht wordt en gemakkelijker buigt en niet splintert.
  • Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan. Steun met de rest van de hand op de kin. Wanneer de platte kant van de tandenstoker goed tegen je tandvleesrand aan ligt, schuif je de stoker wat verder tussen je tanden. Haal hem dan een aantal keer heen en weer. De zijkanten van de tandenstoker reinigen je tanden.
  • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tussenruimten. Gebruik indien mogelijk de stoker ook iets diagonaal. Pak een nieuwe tandenstoker wanneer deze afbreekt.

Tanden ragen

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is van groot belang dat je het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje je tanden niet raakt. Een mondhygiënist kan je helpen met het bepalen van de juiste grootte van de rager.

Ragers gebruiken: hoe werkt het?

  • Houd een rager tussen duim en wijsvinger. Steun met de rest van de hand op de kin.
  • Zet de rager recht tussen je tanden tegen je tandvleesrand aan. Beweeg deze een aantal keer recht en vervolgens indien mogelijk een beetje diagonaal heen en weer.
  • Herhaal dit bij alle tussenruimtes. Zorg ervoor dat de juiste maat wordt gebuikt; een mondzorgprofessional geeft je hier graag advies over. Gebruik geen tandpasta op de ragers.

Flossen

Flossen is het meest geschikt voor tanden en kiezen die dicht tegen elkaar aan staan. Flosdraad is namelijk dun genoeg om tussen je tanden en kiezen te passen. Goed flossen is lastig. Een mondhygiënist kan je adviseren en het voordoen.

Flosdraad gebruiken: hoe werkt het?

  • Neem een stukje flosdraad van ongeveer 40 cm en wikkel de uiteinden om de middelvingers zodat er 5-10 cm over is.
  • Houd de 3-5 cm flosdraad gespannen tussen duim en wijsvinger, en schuif de draad met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen. Buig het flossdraad om de tand of kies, ga met de zagende beweging tot iets onder het tandvlees, dan naar het contactpunt waar de tanden en kiezen tegen elkaar aan zitten, en vervolgens naar de andere tand of kies van dezelfde tussenruimte. Gebruik bij iedere tussenruimte een schoon stukje van de flosdraad.
  • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tussenruimten.