Het is belangrijk kinderen al van jongs af aan te leren hun mond gezond te houden. Toch zien we vaak kinderen met gaatjes in het melkgebit. Soms zijn dat al ontzettend jonge kinderen van twee tot vier jaar. Slecht poetsen of het eten of drinken van voedingsmiddelen met veel suikers zijn meestal de boosdoener. Bacteriën maken van de suikers in je mond een zuur die het tandglazuur aantast, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Zure dranken kunnen tanderosie veroorzaken. Het is bewezen dat kinderen tot tien jaar oud simpelweg niet de motoriek hebben om zelf hun gebit goed schoon te houden. Daarom is napoetsen door een ouder of verzorger tot die leeftijd erg belangrijk.
Tandproblemen bij kinderen kunnen variëren van gaatjes tot tanderosie en van ontstoken tandvlees tot een slechte adem. Denk niet te makkelijk over de verzorging van het melkgebit met het idee dat de tandjes toch nog wisselen. De verzorging en de staat van het melkgebit werken namelijk door op het uiteindelijke volwassen gebit. Maar er kan meer aan de hand zijn. Een slechte adem bij kinderen kan bijvoorbeeld ook wijzen op KNO-problemen.
Leer je kind van jongs af aan dat het verzorgen van de tanden belangrijk is en een dagelijks terugkerend ritueel. Probeer er ook een leuk ritueel van te maken zodat je kind positieve associaties krijgt bij tandenpoetsen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Al vanaf de eerste babytandjes is het belangrijk om te poetsen.
Leer kinderen dat bezoekjes aan de mondhygiënist heel normaal zijn en helemaal niet eng. Neem ze gerust mee naar uw eigen consult en laat ze op die manier wennen aan wat er in de mondzorgpraktijk gebeurt. Zo kan de mondhygiënist in de wenfase bijvoorbeeld samen met je kindje tandjes tellen. Tot 18 jaar worden alle bezoeken aan een tandarts of mondhygiënist vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Het is dus kosteloos voor de ouders, ongeacht het aantal bezoeken.